PENAJA - IKLAN BERBAYAR



Sila click pada ruang yang kosong atau Email Kepada BilaTintaBicara@gmail.com untuk maklumat lebih lanjut

HUTANG? OK FINE? - Entry Ke 100

Assalamualaikum
selamat malam kepada semua sahabat-sahabat alam maya walau jauh di mata dekat di hati
dengan seronoknya ini adalah entry ke 100 saya
thanks kat gb sebab walaupun blog ini dah di cipta lama tapi di biarkan sokmo teperam dengan alasan sibuk skarang ni baru lah beriya iya nak menghupdate kan blog yg kesian ini :-)

Malam ini tinta nak share tentang satu masalah masyarakat melayu zaman sekarang ni
pandai buat hutang tapi memang liat tak reti- reti nak bayar!.

5 Sebab Saya Baik Hati Bagi Kawan Pinjam Duit


1) Saya ni orang susah so tak bleh tengok kawan kawan dalam kesusahan
2) Kata pun member kalau kita tak tolong sapa lagi nak tolong
3) Ye saya dapat rezeki dulu( dapat kerja paling awal) so saya berkongsi lah dengan kawan kawan
4) Dah kalau kawan kawan datang menangis-nangis mintak tolong...takkan nak biar kot
5) Islam menganjurkan umatnyer membantu saudara sesama Islam betul tak?

Al kisah pinjam punya pinjam sampai la masa nak kutip hutang tu balik!
5 Alasan taknak bayar hutang

1)Bank dah tutup tak bleh keluar duit (padahal skarang semua online tuh ada kad bank boleh online transfer) FINE
2) Der hujung bulan la yer aku pun tengah sesak (ok kasihan) FINE
3)Tunggu lah aku keje yer der aku tak keje takder pendapatan tetap (WOW) tengok handphone I PHONE OMG Kete dah macam kete aku Moto pun Sama tapi?FINE
4) Weh ko sapa aku tak kenal ko mana ada aku hutang ( Wow) Belajar tinggi ke langit sombongbodoh pun sama tinggi jugak) FINE

5) Yang paling best! Weh hutang tu dah lama 5 tahun kan ko tak halalkan lagi ker hek eleh yg ko kusut- kusut mintak kat profile fb aku apahal ko nak ko call jer la weh aku bagi la jangan la jatuhkan maruah aku..... Terus tak terkata kata...

Err...Aku kene marah? aku salah ke sebab tolong kawan..tak mengapalah
malam ini dengan hati yang tenang aku halalkan semua yang pernah ada hutang kat aku dunia sampai akhirat
duit tak boleh bawak ke kubur pun
Saya bukan Ahlong Ma
Saya mahu tolong Saja

Tapi InsyAllah
seorang Muslimin itu tak akan jatuh ke dalam lubang yang sama
untuk kali ke dua

Wallahualam
TintaBicara





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


6 Dakwat Tumpah:

diba^pening said... [Balas Komen Ini]

entry ke-100???nsb xupdate entry lg...klu x...dh sama le pulak...tru erk...ahaks

ace~ said... [Balas Komen Ini]

haha..btol2..membe ak pn ade cmni..rse nk bg je kaki..

ninie_azriena said... [Balas Komen Ini]

biar org kena kan kiter, jgn kiter kenakan org..pembalasan ALLAH akan tiba gak ty..

miss hav0c said... [Balas Komen Ini]

aku mmg nak bayar duit ko tp tbe2 mak aku call cakap emergency adoiii..wei sori tau nx month dpt duit aku byr eh..



berbulan-bulan..



kthxbye~

Mrs Infinity said... [Balas Komen Ini]

salam..alahai..x suke org camni...jenis pandai berhutang..x pandai bayar..

papabear said... [Balas Komen Ini]

dah tak bagi kawan2pinjam lagi dah... nak dapat balik punya lah susah...

Post a Comment

 Online User