PENAJA - IKLAN BERBAYAR



Sila click pada ruang yang kosong atau Email Kepada BilaTintaBicara@gmail.com untuk maklumat lebih lanjut

Eh..Serius ada ke orang perasan benda ni?

Gambar dari google




Assalamualaikum.... :-)
Persoalan di situ heheh :-)

Ada sapa sapa perasan tak sekarang ni kolej-kolej yang menawarkan kursus untuk juruwat timbul bersepah bagai ibarat cendawan selepas hujan. Maka ramai lah anak anak muda yang menarik yang sedap mata memandang yang mengoda pun mendaftar including la lelaki kan tetapi kebanyakannya semestinya gadis ....

Kalau kita tengok produk diorang ni kita rasa alahai hari hari nak masuk sepital nak dok mengadap gadis gadis jururawat ni kene cucuk pun abang tak kisah hahah macam indah je hospital dan klinik

Tapi realitinya....... bila kita di klinik kerajaan terutamanya....jururawat nya alahai bagai pemegang Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) pangkatnya. Jangan kan kata nak senyum muka bak nak telan orang.Tak ada intonasi langsung masa berinteraksi dengan pesakit....muka garang semerbak suara tegas semanis. Tak cukup gaji ke?

Kenapa masa belajar dulu boleh dress manis manis senyum semerbak dan lembut selembutnya tapi bila masuk alam perkhidmatan lain jadinya?

Eh bila di tegur siap melantun " nak lagi baik pergi la swasta bayar sehengget nak bagai bagai plak" demn kene batang hidung aku,,,sebab aku gentlemen aku malas nak argue tapi rasional nya....klink kerajaan ni memang utk memberi perkhidmatan pada orang awam bukan pada sanak saudara kau aje cik oi.

Tak di nafikan bukan semuanya begitu tapi kebanyakan yang aku jumpa macam tu la... just curios ada paksaaan ke bagi mereka untuk belajar nursing ni?rasanya semua sukarela kan jadi? kena la hadapi realiti jangan nak complaint bagai

STRESs? eh come on la kerja apa yg tak stress ni...kalau rasa tak mampu nak layan pesakit dengan baik dont come into service sector.....kalau tak berminat ada beribu lagi menanti nak isi kekosongan....

Tu belum cerita klink bukak jam 9 jam 9.30 baru nak jalan service rehat jam 1,12.30 dah off service dan balik kul 5pm , 4,30 dah endah tak endah je pada pesakit
oh come one.....setiap sen gaji yang kita terima di akhirat sana akan di tanya

Sekadar melontarkan persoalan...ada sesiapa nak jawab?




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


38 Dakwat Tumpah:

hana said... [Balas Komen Ini]

huhu..
btol2..
tp x sume cmtu..
asenye skang hospital krajaan dh ok ckt..
hehe...
ckit aje la...

zaira said... [Balas Komen Ini]

betul gak tuh. makin banyak kolej swasta offer diploma nursing.

hohoho. takpe biarlah. at least diorang sambung blaja dari berpeleseran kat mall mall besar...

:)

fify said... [Balas Komen Ini]

betul. tp tak semua cmtuh. for student nurse plak, ade certain mmg dipakse tuk amik course nursing sbb family suruh n peluang pekerjaan luas. tuhla ade yg mcm tak syok je bile berkhidmat .

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said... [Balas Komen Ini]

yup memang banyak sangat kos jururawat ni...
bersepah2...
nurse garang gila..terutama yang kerajaan...
macam cuka..
benci...

Cik Bib said... [Balas Komen Ini]

heh...tol tu.keje kte gak kan satu ibadah.
Slalo gak jpe keadaan camni..tp maybe xsuma kot.

Pendapat Syah said... [Balas Komen Ini]

masa belajar teori tu semuanya indah, dengan harapan nak dapat markah tugasan tinggi atau sebagainya. then dah time kerja or praktikkan teori..dah kurang dah..yela, gaji menunggu tiap bulan. buat kerja ke tak gaji tetap jalan, wlaupun keja ikut jadual ke apa ke, lumrahnya skdr kerja dptkn gaji n keikhlasan diabaikan..

kdg2 dah muak dgn service sesetngah jabatan kerajaan ni.maaflah syah katakan. lebih2 lg yg ada kaunter pertanyaan, sia2 je buat kaunter.nk tanya pun mrh kita balik plak..dahtu buat kaunter pertanyaan bt pe, baik buat kaunter untuk marah..hehe

p/s : sesetengah jela..jgn mrh, x singgung sapa2.

mie said... [Balas Komen Ini]

tu dia..
dah ramai nak jadi jururawat..

Siti Maryam said... [Balas Komen Ini]

hurmmmm.....
betul juga apa yg dikatakan tu...sbb saya pernah warded di h0spital kerajaan utk menjalani pembedahan apendix...masa tu tgh blaja, jauh dr family, jadi kawan2 anta h0spital kerajaan yg berhampiran....memang asik kene marah n kene herdik bila kita request itu ini.....yela, mane la saye nk tau h0spital kerajaan xde itu xde ini....sedih tau...kite dh la sakit, jauh dari keluarga plak tu....
tapi, mungkin jugak sebab de0rg ni penat...de0rg terpaksa nak layan ramai pesakit salam satu hari yg mempunyai pelbagai karenah!walhal, bayaran yg de0rg trima pun xlah sebanyak mana.....

berbanding h0spital swasta (saya adalah pelanggan tetap h0spital swasta)...layanan mereka lebih mesra dan mereka sanggup melayan ape sahaja karenah saya yg memang mcm budak2 esp bila sakit atau demam.....tgk ajela pd byran servis yg mereka dpt....sy duduk di A&E(accident &Emergency) smbil menunggu bilik(wad)dikemaskan hanya selama 30minit, tapi bayaran servis cas utk nurse di A&E dh lebih 70ringgit....huhuhu...

cik panadol said... [Balas Komen Ini]

aku takot bile nampak nurse!! haha

Sweet N Pretty said... [Balas Komen Ini]

Elok juga dibuat byk tempat belajar nursing. Tapi jgn pulak jd cam cikgu. Belajar jd cikgu sbb senang nk dpt keje bukan ikhlas nk didik anak bangsa. Dah dengar pun org nak suruh anak ambik nursing sbb katanya confirm dpt keje. Tu la bahananya nanti, keje setakat nak duit.

Setakat ni dicover insurans jadi tk penah le ke hospital gomen. Tapi esok lusa belum tahu lagi. Yg pentingnya keje le ape pun yg penting niat kita. Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku & matiku kerana Allah ta'ala

fariehan ibrahim said... [Balas Komen Ini]

aah, prasan sgt.
bersepah kot kolej jururawat skrg nie.
sume ats prangai msg2 lar kot,
ada ja yg ok. :)

bardboo said... [Balas Komen Ini]

dl sy mmg xpenah g klinik kesihatn..n dlm pikiran mmg pikir nurse2 kat KK mesti grg2...tp bila dh ngandung n g buat check up kat KK tiap2 bln, diorg Ok je..ckp pon baik..

mgkin tekanan kerja yg byk buat some nurse tu grg2...xpon PMS..hehe..

Jom Lawat Blog Bardboo

tia said... [Balas Komen Ini]

da la ade yg susah sgt nk senyum.
then mcm mls nk layan pon ade.
service xbagos lgsg!

eily farhana said... [Balas Komen Ini]

betul tu tuan tanah.. yg veteran2 la yg muka kelat tak hingat. cam paksa diri plk bl nak serve patient ni. sb tu saya prefer private hospital rather tahn gomen punya. bukanlah berduit sgt tapi kita yg tgh sakit ni diorang serve cam tuutt.. bertambah sakit lg adala..

echah mashuri said... [Balas Komen Ini]

betul2...baik g nurse spa8.konfirm2 dpt keje.ehehhe

hannaamir said... [Balas Komen Ini]

yes betull..klu spital kerajaan punye urse..garang gilee... xtwuu na ckp cm mnee..klu nk sme en singa pon boley kot..hehhee...graw jee...muken keje pasal jururawat skunk mag famous kot..coz gaji jururawat bk sedikit..bnyk too..betul kn?

pipoq said... [Balas Komen Ini]

aku setuju tu..selalu tu kalo pegi klinik kerajaan mesti kene tunggu berjam jam..ntah apa yang lama sangat tak tau la..padahal masa rawatan yang diambil cuma beberapa minit je..

De'din said... [Balas Komen Ini]

kadang2 tension juga,,
kalo jadi macam ni,,

tpi dedin pon persan juga
tyme study,,
semua2 manis2
tyme keja
macam hampeh ja

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@hana hhe" ckit" la

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@zaira hehe bukan pasal kursus yg di tawarkan tapi produk yg dihasilkan dari kursus terbabit

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@fify we shud make our st and for our future kan

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@AMIRA ATIYA MYRA_ZOE haha tau takper tu belum masuk tang garang lagi

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@Cik Bib betul tak semua

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@Pendapat Syah begitulah lumrah kehidupan

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@mie hehe bersepah2 kot

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@Siti Maryam heheh adakah nyawa manusia itu boleh di jual beli

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@cik panadol memang patot pun cucuk je ko ni haha

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@Sweet N Pretty heheh sangat setuju :-)

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@fariehan ibrahim betul betul betul

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@bardboo hehe tak semua.... tekanan kerja? kerja apa yg takde tekanan dalam dunia ni tapi hehe ni kan service area

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@tia tu dia tia sudah bersuara

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@eily farhana hehe dia tau dia punya kelat je kita punya kelat dia belum rasa

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@echah mashuri hik2

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@hannaamir hahah tak tau kene tunggu nuse jawab

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@pipoq tunggu tu aku tak bape kisah sangat cuma hehe

Asyraf Hamasaki said... [Balas Komen Ini]

@De'din hik hik i loike

Wahida Nasution Thakhrim said... [Balas Komen Ini]

masa training dulu ramai la pesakit kata nurse masa student semuanya nampak lemah lembut, manis2, bila lalu depan pesakit senyum memanjang.. tapi bila dah kerja, jangan kan nak senyum, panggil nama pesakit pun terjerit2.. kalau pesakit lambat menyahut, kena sound pulak..
tapi bukan semuanya macam tu yea.. yang sebilangan aje..

Anonymous said... [Balas Komen Ini]

Salam...Tumpang lalu ye...Sorry nak mencelah... Saya ni seorg nurse. cam uols jugak, kita ni adalah manusia biasa yg tak terlepas dr melakukan kesilapan. Bkn semua nurse yg bsikap neg cam yg korg ckp tu. Lately trained nurse bkn mcm zaman2 dulu...Titik beratkan soft skill. Bg sy, kalau ada nurse yg bsikap camtu zaman skrg ni may be bebanan keja. Kalau keje opis beban ngn fail2 & kertas2 menimbun xpe. Ni nak layan 1001 pe'el org ape kes??? kalau si pesakit tu xpe la kite dah phm, ni org yg xsakit yg lebih2....

Post a Comment

 Online User