PENAJA - IKLAN BERBAYAR



Sila click pada ruang yang kosong atau Email Kepada BilaTintaBicara@gmail.com untuk maklumat lebih lanjut

Sayang Saya Tidak Dapat Melihatnya

Al Kisah pada suatu petang di tepi kota raya bandar mentropolitan
seorang remaja yang buta kedua dua belah matanya duduk di celah celah bangunan di tengan ibu kota.

Di hadapanya ada sebuah plastik bagi beliau mengharapkan rezeki yang di kongsi oleh orang ramai di sebelahnya ada sebuah kertas tertulis"Saya buta Bantulah Saya"
Tapi malangya yang ada adalah wang syiling sahaja yang diberikan orang ramai.Tiba tiba seorang lelaki datang lalu mengambil kertas tersebut beliau menterbalikan kertas itu dan menulis sesuatu.Setelah selesai beliau terus berlalu pergi orang buta tadi menyedari perkara itu tapi beliau tak dapat berbuat apa apa

Tiba tiba sementelah lelaki berbaju kemas tadi pergi wang mula mencurah-curah ke dalam plastik peminta sedekah tadi bukan setakat wang syiling malahan not hijau dan not merah juga kelihatan

Pada petangnya lelaki yang berpakaian kemas tadi datang melihat orang buta itu kembali.Lalu orang buta itu bertanya apakah yang saudara tulis di atas kertas itu?

Lelaki itu menjawab " saya menulis perkara yang sama dengan anda tulis cuma,saya mengubahnya kepada
"Hari ini sangat indah tapi malangnya saya tidak dapat melihat".

Orang buta tadi terkesima dan pemuda berbaju kemas itu terus berlalu pergi

Wahai rakan rakan Bersyukurlah dengan kurnian tuhan kepada kita think positif dalam setiap perkara yang kita lakukan,dan lihatlah sesuatu perkara dari sudut yang berbeza sesungguhnya kalau satu pintu kegembiraan itu tertutup buat mu maka ada lagi 9 pintu yang menantimu cuma kita perlu melihat dari perspektif yang berbeza

TintaBicara
Ex Fasilatator yang pernah mengendalikan
minggu ikatan siswa,
kem integrasi,
perkhemahan unit beruniform.
-Sekadar Berkongsi-


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


17 Dakwat Tumpah:

ASaDa RyutaRo said... [Balas Komen Ini]

moral value daripada kisah ni.. kita hendaklah sentiasa bersyukur dalam apa jua keadaan..

klu tak syukur ni akan buat kita menjadi seorang yg tamak..

sama2 beringat~ (^^,)

miMiE aZiMaSK ^V^ said... [Balas Komen Ini]

amat bersyukur dengan apa yang ada.. alhamdulillah...

s h e e said... [Balas Komen Ini]

ouh sy sgt terharu bace cite ni...
sy setuju dengan prinsip positive thinking...

kaizen shinobi said... [Balas Komen Ini]

terbaek dowh...

siyes...

stuju ngan tengok 1 benda dari pelbagai perspektif... stuju2

syAzAnA said... [Balas Komen Ini]

kesimpulam. bersykur dengan apa yang ALLAH bagi and jangan banyak merungut.

Rizuan Ismail said... [Balas Komen Ini]

syukur..amin.. :)

dak eina (◕‿◕) said... [Balas Komen Ini]

sentiasa bersyukur dengan ape yang dikurniakan oleh ALLAH s.w.t :)

cikCEPET said... [Balas Komen Ini]

sgt bes..!!
tul tuh ta smsti nye kite kne fokus kn 1 jln jep..

:))

ieQa sWetLuv said... [Balas Komen Ini]

bersyukur dengan apa yang kita miliki sekarang ni

~Blabberina~ said... [Balas Komen Ini]

love this post

tiefazatie said... [Balas Komen Ini]

loike it!sambil klik nuff..tenet lembab..

NadiaShafiqa said... [Balas Komen Ini]

terharu... bersyukur dengan apa yang ada...


ayat yang menyentuh hati...

farah said... [Balas Komen Ini]

Alhamdulillah..sy dah cukup bersyukur dgn ape yang dianugerahkan harini..Amin..

sop said... [Balas Komen Ini]

kalau boleh, kita bantu OKU ini mendapatkan kerja atau peluang pendapatan..
sedekah hanya utk sehari, esok dorang minta lagi..
kalau beri kerja, peluang rezeki.. tak ada lah dorang meminta-minta

PiNk ButTeRfLy said... [Balas Komen Ini]

sangat menyentuh perasaan!!

kadang2 orang tak brape nak bantu orang kurang upaya sebab pendekatan yang salah.

wadud@duad said... [Balas Komen Ini]

gud2.. :)
wadud pon pasnieh bersyukur gak..hehehe.. pedoman yang sangat bagos.. :)

post terbaru :
http://slumberblogger-freedownload.blogspot.com/2010/06/wadud-jawap-exam-la-pulak.html

[[iidyLL_iceneSS]] said... [Balas Komen Ini]

diri sy lg appreciate kurniaan Allah SWT nie bl dh bljr ttg mata nih...
tersangat2 bsyukur dgn kurniaannyer..

Post a Comment

 Online User