PENAJA - IKLAN BERBAYAR



Sila click pada ruang yang kosong atau Email Kepada BilaTintaBicara@gmail.com untuk maklumat lebih lanjut

Pengguna Jangan Biarkan diri ini anda Ditindas

Assalamualaikum

Sejak kebelakangan ini kita dapat lihat satu demi satu kes perniagaan online ini menipu kita dari blog ke blog.Dari Facebook ke Facebook,Dari Twitter ke Twitter.
Persoalannya di sini sebagai penguna? apakah langkah yang kita ambil telah mencukupi dan adakah kita telah melaksanakan hak kita sebagai penguna

Nah di sini contoh seorang penipu (katanya) siap ada page untuk alert orang tetang online shop.Khabarnya ramai yang dah ditipu.Bila mintak refund beria-ia katanya dah pulang tapi sebenarnya belum.

Katanya penipu ini mengunakan facebook ini untuk "carik makan"






Sebagai pengguna apa yang perlu kita lakukan utk mengatasi masalah ini?
Tak kira apa pun yang terjadi PERTAMA sekali yang perlu kita lakukan adalah bertenang! Jangan gopoh atur strategi perlahan lahan.

Penipuan pengguna ini akan menjadi satu wabak kalau kita tak cuba mengatasi masalah di situ.Kata budak economi di mana ada "permintaan disitu akan banyak penawaran"
tak gitu?Jadi pertama sekali berjaga-jaga dengan kedai yang kita nak membeli.
Jangan Main Redah jer.

Kedua sebagai pengguna,pastikan kita tahu dengan siapa kita berurusan,alamatnya,nombor ic nya,bank akaun yang di gunakannya.
Walau bagaimanapun kalau bende nak jadi jadi lah jugak memang tak boleh nak elak

Jadi here some few tips mcm mana pengguna nak overcome masalah yang timbul

1) Buat laporan polis - Cerita dengan betul tenang kalau boleh bawak mahram,adik beradik ataupun peguam kalau kes yang melibatkan jumlah WANG BESAR.

2) Buat laporan susulan kepada Tribunal tuntutan pengguna - Apa tak pernah dengar? demn it go and Goooogle it :-) ini adalah tribunal yang membantu pengguna mendapatkan ganti rugi di atas kerugian yang di sebabkan oleh pekedai!

3)Tawakal dan doa kepada Allah setelah usaha di jalankan - INI PENTING jangan nak tawakal dan doa jer tapi usaha tarak!

4) Nak lebih gempak? hah masa buat laporan polis pastikan ada orang politik di sekeliling anda? sekali sekala manipulate diorang untuk pastikan polis bertindak lebih pantas :-)

5) InsyAllah kalau ada rezeki apa yang dah terkena pasti kita dapat yang penting jalankan tanggungjawab kita sebagai pengguna jangan biarkan pengguna di tipu bulat bulat oleh mereka yang bajet pandai ni :-)


ini adalah gambar yang di petik dari Facebook pengguna cuba approach balik penipu untuk pulangkan apa yang perlu dipulangkan.








Dua peribahasa hari ini adalah

- Kerana nila setitik rosak susu sebelanga
- Sa-ekor lembu yang membawa lumpur habis terpalit kepada kawanannya

Maksudnya....kalau sorang buat taik habis semua akan di cop taik kesiaan depa yang nak dok carik rejeki cara halal ....

Hangpa tak takut ka makan duit orang? kat akhirat esok hangpa usung la duit tu cariik balik duit tuan yang hangpa tipu tu.. :-)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


5 Dakwat Tumpah:

sop said... [Balas Komen Ini]

biasa nyer sop suka COD utk belian internet.. lagi kalau melibatkan harga mahal..
belian post hanya dari lelong.com kerana boleh rujuk prestasi peniaga..dan status penjual..

berhati2 selalu..krn ramai yg cuba ambil kesempatan dr internet

ASaDa RyutaRo said... [Balas Komen Ini]

cam dah ramai gak yg terkena dengan 'qaseh' ni.. tak pernah lagi buat pembelian on9. act tak berani nak buat sbb takut ngn benda camni. lebih rela cari d alam nyata.. hehe =)

Anonymous said... [Balas Komen Ini]

Hello, i bole senyap bila u all kutok3 i and so wateva.
Now, i tgk ade lg yg copy and talk nonsense bout me.
Padahal, org tuda delete da everything.
Jgn na men redah if ta tau ape.
Thanx buat entry pasal i.
Yes btol. U bole wat report if i salah.
And i also bole buat report sbb di fitnah
Ble i da refund u ckp i ta refund.
So, ape mknenye tu ?
I ade bukti semua yg i da refund sape yg mntk refund.
And also, i da print screen bg sape yg fitnah i.
So en. Asyraf if anda ingin saya catitkn name anda di dalam laporan polis, sure i can, sebab i da report polis atas name Azureen Nesha.
Yes, dye da delete all bout me but i rase saket aty dgn kenyataan dye. Kwn dye da ctekn semuanye so. Oke(:
Sy. If org msg or email baek, pasti i akan lyn baek.
Tengs all.
Salam

Cik Mimie Hanimi said... [Balas Komen Ini]

btl ke bdk ni???
tanks 4 de info...
de gar ari 2 nk g beli kt qaseh ni...
huhuhu~~~!!!

alinac lover said... [Balas Komen Ini]

waaa...tq2~ menjawab jugak persoalan nyer ye~

Post a Comment

 Online User