PENAJA - IKLAN BERBAYAR



Sila click pada ruang yang kosong atau Email Kepada BilaTintaBicara@gmail.com untuk maklumat lebih lanjut

Tradisi yang Dilupakan - Bertukar Juadah


Hari ini tradisi bertukar juadah sesama jiran semakin di lupakan oleh kita
Masa telah meninggalkan kita jauh bersama kenangan kenangan yang pernah menjelma
Suasa petang ramadhan tidak semesra dan semeriah satu ketika dulu
kurang terdengar suara ibu memanggil anaknya untuk mengambil talam dan di hantar
ke rumah jiran terdekat.

Terdengar juga suara ibu menjerit memastikan anaknya tersayang
membawa pulang kembali talam yang diberi :-)
tapi biasanya talam yang tiba di rumah tidak kosong begitu sahaja
tapi biasanya akan berisi dengan juadah tuan rumah yang kita hantar tadi

Bayangkan kalau 5 rumah yang kita pergi
pasti ada 5 juadah berbeza kita daapat kembali
maka meriahlah meja makan kita petang itu
berbaloi dengan keletihan disuruh ibu sebentar tadi
tak gitu :-)

Jangan plak demand mackik mak suruh bagi banyak banyak :-)
biasanya tidak kan? Tuan rumah secara tanpa paksa akan berkongsi
sedikit juadah kepada kita.

Dalam islam juga disarankan kita mengeratkan hubungan antara sesama jiran
jadi metodologi yang di gunakan tepat dengan saranannya.

Cuma hari ini.....
yang sibuk hanyalah pasar juada
anak anak hanya mengajark ibu bapa ke pasar juadah
ibu bapa pula lebih selsea dengan makanan kotak
dari masak di rumah ( kerja mestilah letih)

Alangkah indah suasana itu bersinar kembali :-)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


4 Dakwat Tumpah:

makdara TERDIVA said... [Balas Komen Ini]

jiran depan rumah saya sambut deepavali..huhu

Hana Faza-same person said... [Balas Komen Ini]

baru last week sebut hal ni kat hasben.. rasa rindu nak bertukar2 tp jiran keliling semuanya cina dan india..yg melayu, sibuk ke bazar ..hmpir berbuka baru balik..huhu...

NUNU EERA said... [Balas Komen Ini]

jiran sblh slalu jgk bgi mknn.. sy je yg blm pnh bgi lgi..:(

kiwi said... [Balas Komen Ini]

sy x de jirn sblh rumh..sbb x pernh buka pose kt rumh lg ramadhn ni..huhu..jirn sblh blik jela

Post a Comment

 Online User