PENAJA - IKLAN BERBAYARSila click pada ruang yang kosong atau Email Kepada BilaTintaBicara@gmail.com untuk maklumat lebih lanjut

Dunia Arab oh Dunia Arab - Pendedahan Wikileaks.


Salam entry ringkas hari ini jom kita tengok apa yg didedahkan dalam wikileask di dalam pendedahan dokumen rahsia secara besar besaran

*Pegawai-pegawai di Jordan dan Bahrain meminta secara terbuka supaya program nuklear Iran dihentikan dengan menggunakan pelbagai pendekatan termasuk ketenteraan.

* Pemimpin-pemimpin di Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan Mesir merujuk Iran sebagai jahat, satu ancaman yang wujud dan satu kuasa yang akan menyebabkan negara tersebut berperang.

* Setiausaha Pertahanan AS, Robert Gates memberi amaran pada Februari lalu bahawa jika usaha-usaha diplomatik gagal risiko perkembangan senjata nuklear di Asia Barat akan berlaku menyebabkan perang berlaku menerusi satu serangan Israel.

* Ketua Perisikan tentera Israel, Mejar Jeneral Amos Yadlin memberi amaran pada tahun lalu bahawa: "Israel tidak berada dalam satu kedudukan untuk silap penilaian ke atas Iran dan menjadi terkejut seperti AS mengenai serangan 11 September 2001."


Terkejut tak dengan point yang pertama? :-) sampai bila bila pun kita tak akan bangkit kalau hidung asyik dicocok


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


2 Dakwat Tumpah:

kaizen shinobi said... [Balas Komen Ini]

tak terkejut dengan dunia arab..

Mesir? Negara pertama sahut seruan barat dengan semangat nasionalism, yang menghancurkan empayar Uthmaniah.

Arab Saudi? Tali barut US kerana ingin menjaga takhta.

Syifa Alshah (wutwut) said... [Balas Komen Ini]

terkejut jugak sebab orang arab sendiri berani cium punggung US.

ok sebenarnya tak berapa tau pasal dunia tapi amek tau lah sikit² ;)

Post a Comment

 Online User