PENAJA - IKLAN BERBAYARSila click pada ruang yang kosong atau Email Kepada BilaTintaBicara@gmail.com untuk maklumat lebih lanjut

Dunia Arab oh Dunia Arab - Pendedahan Wikileaks.


Salam entry ringkas hari ini jom kita tengok apa yg didedahkan dalam wikileask di dalam pendedahan dokumen rahsia secara besar besaran

*Pegawai-pegawai di Jordan dan Bahrain meminta secara terbuka supaya program nuklear Iran dihentikan dengan menggunakan pelbagai pendekatan termasuk ketenteraan.

* Pemimpin-pemimpin di Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan Mesir merujuk Iran sebagai jahat, satu ancaman yang wujud dan satu kuasa yang akan menyebabkan negara tersebut berperang.

* Setiausaha Pertahanan AS, Robert Gates memberi amaran pada Februari lalu bahawa jika usaha-usaha diplomatik gagal risiko perkembangan senjata nuklear di Asia Barat akan berlaku menyebabkan perang berlaku menerusi satu serangan Israel.

* Ketua Perisikan tentera Israel, Mejar Jeneral Amos Yadlin memberi amaran pada tahun lalu bahawa: "Israel tidak berada dalam satu kedudukan untuk silap penilaian ke atas Iran dan menjadi terkejut seperti AS mengenai serangan 11 September 2001."


Terkejut tak dengan point yang pertama? :-) sampai bila bila pun kita tak akan bangkit kalau hidung asyik dicocok


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


2 Dakwat Tumpah:

kaizen shinobi said... [Balas Komen Ini]

tak terkejut dengan dunia arab..

Mesir? Negara pertama sahut seruan barat dengan semangat nasionalism, yang menghancurkan empayar Uthmaniah.

Arab Saudi? Tali barut US kerana ingin menjaga takhta.

elmog said... [Balas Komen Ini]

terkejut jugak sebab orang arab sendiri berani cium punggung US.

ok sebenarnya tak berapa tau pasal dunia tapi amek tau lah sikit² ;)

Post a Comment

 Online User